Chingu"s"

Friday, 31 December 2010

Taufufa oh taufufa..


Assalamualaikum...Nyumm nyummm..suka2 bila nengok cara2 mak wawa buat taufufa..sodap...nyummmyyyy :D xtahan tu first time mak cuba buat n terus jadik..suke2..pasni leh la wawa lak wat sendiri...yeyeahhh..so mari kita share disini selain tu kalo nak wat akan dtg senang nak rujuk :D

Bahan-bahan buat taufufa adalah:

Bahan A
500 gram kacang soya (beli je kat kedai..ni pon dh banyak tau!!)
14 cawan air (cawan bukan gelas taw!)

Bahan B
1 sudu sekko (sejenis bahan pengeras air soya utk jd taufufa)
3 sudu tepung jagung

Bahan C
Air gula secukup rasa (nak warna putih pakai gula pasir,nak warna hitam pakai gula melaka)

Cara-caranya:

1.(Ambil bahan B dulu)Sekko dicampur dengan tepung jagung dan dibancuh dengan sedikit air.Biar cair.Kacau dan letakkan ke dalam bekas untuk di isi air soya(taufufa)Ketepikan dulu sehingga air soya itu masak.

2.Rendam kacang soya selama 8 jam (jangan kurang tau). Kacang soya yang direndam itu ditoskan kemudian dikisar/diblend dengan air 14 cawan tuh.Kalau tak boleh buat sekali buatla dua kali yerr.Dah sudah blend tapis guna kain kasa (kain putih la..tanya org kedai..cakap nak buat perah soya).Kemudian perah airnya.

3.Lepas dah perah tadi,airnya itu dimasak.Kira kita didihkanlah.Sambil tu kacau perlahan.Jangan besar pulak api kang hangus susah pulak.

4.Bila soya dah mendidih,tuangkan dalam bekas bahan B yang kita biarkan tadi.Kacau sikit sebelum tuang tu supaya tak mendap.Bila dah tuang biarkan sampai ia keras.Dah keras nanti ia jadi la ketulan taufufa tuh.Nak senang masuk fridge.

5.Akhir sekali bila dah keras bolehlah makan bersama air gula.Siap! :D


Selamat Mencuba :D



Mengimbau kenangan hingga kini :D


Assalamualaikum...huhuhu...wawa melihat2 keadaan sekeliling yang penuh dengan persiapan akhir yang mahu ke sekolah..Dari 2-3 hari lepas sampai ke laa ni dok nengok2 adik2 mengapur kasut..membalut buku2 lah..tulis nama buku2 sekolah..ada tu siap dh gosok baju sekolah..semangat owh!!jangan awal2 je semangat okehh!!!teruskan semangat tuh..hehe...

alahai,tiba-tibawawa terkenang zaman sekolah rendah dulu..bestt nyer..paling best ayah wawa la yang uruskan semua..masa tu mak x sangat sebab adik2 kecik2 lagik..bila masuk form 1,dh duduk hostel..bestt woo..sapa kata dok hostel x best???banyak sgt kenangan pahit n manis nyer..masa mula2 nak gi hostel sayu je rasa..nak berpisah ngn keluar..huaaaa..tp berdikari la katanyer :Dyeahhhh..kuat2..tp memnag best..belajar menguruskan diri sendiri..ada kawan2 dengan cikgu2..mak ayah doakan yang terbaik dari jauh...yeahhh..semangat2..

pastu abis form 5 masuk form 6,huaa..tiba2 masuk Kisas so merasa la menumpang kaki sbp..amikkk...lagi jarang2 dapat balik rumah..huaaa..kata nak stpm..haruslah berkorban..alhamdulillah sekarang dh kat UM taun first je dok hostel..taun 2 sekarang dok berulang alik dari rumah sebab dh de kereta..ho yeahhhhhh...



3 Januari 2011 bukak sem baru..wah dh sem 4..lagi dua tahun nak habis degree..Insya-Allah..aminn..sekarang pendek kata urus sendiri dengan sokongan penuh dari keluarga tersayang..disamping tu sebagai anak sulung,wawa pantau adik2 supaya jangan malas2 belajar..hoyeahhh..kuasa veto..wink..wink..hehe..xla,haha..

oklah,itu sahaja coretan hari ini..daaaa..wassalam :D

Thursday, 30 December 2010

Tahniah Malaysia!!


Assalamualaikum..perghhh..sorakan area rumah wawa masih tergiang2..ecece...sampai jiran sebelah pon dok jerit2 bertepuk bagai..yelaaa..malam tadi pialo milik kito!!hahaha..semua orang dah tau kan yang Skuad Harimau Malaysia telah berjaya meraih JUARA Piala Suzuki Aff..Petah lagi jumpa pasuka serumpun Indonesia..Congrats larr buat Malaysia n Indonesia sebab ke final dehh..Iya wawa juga berdarah jawa,jangan dilupain itu dong!!hahaha...yang syok nyer PM gi umum Jumaat cuti...okehhhh....bergembiralah penduduk Malaysia nak2 lagi esoknyer tuh dah taun baru..Wawa??wawa x cuti pon sebab memang tengah cuti..Ari isnin dak2 bukak sekolah,wawa pon bukak sem baru..UM!!!waiting for me!!!!hehe..serangan windu nak lek kampus menjelma :D

Okeyy..lari dari entri lak yer wawa oi..ehe..kalo tgok2 bola sepak Malaysia sejak akhir2 nih oklah..sebab prestasi makin bagus..idok ler cam dulu2..ecece..tp kan respect la kat Indonesia..nape??korang cuba tengok time bola depan lawan kat Bukit Jalil hari tu..ada depa frust sampai bakar2 kerusi bagai???haaa ni nak bebel nih..kat Jakarta semalam ada??SOOO contohilah mereka,kadang2 ada segelintir kita yang dok kutuk2 bangsa luar tp hakikat mereka lagi baik..pikir-pikirlah..amik iktibar..jadi penyokong yang baik..jgn emo je lebeh..bab-bab bakor2 den xsuko neh..ermmm pasal bomoh2 ngan laser2 tu tak yahhh r...kalo gtu nape kome x gi berdukun2 lak time world cup??xke kaye tok moh2 sekalian??okker??hahaha..pikir la baik2..kita de akal kan?? :D

oho..sal bola semalam kan??ramai dah jatuh hati kat Khairul Fahmi..hoh??sapa tuh??penjaga gol skuad harimau mlm td lah..Biasa lah tu,permerhatian wawa kan,bila pasukan tu menang,makin ramai2 dan dann dannn tuu jatuh hati..muehehe..sape??org akan tbe2 suke kat Penjaga gol,kat penyumbang gol ngan defend yg umphh lam satu-satu perlawanan..tp,sapa sayang jurulatihnyer??ade2..hehehe..

pastu,Tak pasal2 awek kahirul fahmi tuh blog beliau diserang malam td..hahaha..diserang macam mana??bukan marah2 maki2 larrr...tapi secara tiba2 komen2 kat entri jadi belambak-lambak..tambah lagi request fb bnyk sampai ada yg merayu mintak bukak akaun len..pastu twitter dye jd femes amos..follower mencecah angka riban..haha..penangan cowoknya bahh!!hehe...cik abe awk ngah femes tuu..sabar jela ek..jaga hubungan kamu baik2 deh...baik2 sayang :D

hehe..panjang lak nak cite pas sehari diam dari berentri..alololo..kata diri sendirik nak jadik blogger tegar..harusla rajinkan dirik yerrr...oklah tu je..wassalam..

Tuesday, 28 December 2010

Gerai buku PTS @ Pesta Buku Kanak-kanak

Assalamualaikum...yuhuuu...errrmm hari tu wawa ada share pasal nak bawak adik2 pergi Pesta Buku Kanak-kanak Kuala Lumpur kan...yeahh..akhirnya terlaksana..alhamdulillah..cuma yang sedihkan..wawa lupa bawak camera..sob sob..tp xpelah..janji kitaorang dapat memborong buku disitu..besttt...

Ermm..jadi pada 25 Disember bersamaan cuti umum Hari Krismas,wawa dan 4 orang adik pergilah ke PWTC pada pukul 10.30..Dari dalam kereta dorang dah excited nak beli buku-buku..hehe..bagus2..jgn x baca sudah yerr.. :P So lepas parking kereta kat Hentian Putra jam dah pukul 11.00 pg, kita orang pon bergegas ke PWTC.Tempat pertama kami tuju ialah gerai buku PTS..wahhh suke2 :D

Maka kami pon belek2 lah,usha2 lah...dan ambil masa memilih buku-buku yang berkenan dihati..Oleh sebab pesta buku kanak-kanak ni pertama kali diadakan di KL maka sambutan nya menggalakkan..ramai je family dtg bawak anak2 membeli buku2..tapi oklah..PWTC hari tu xlah sesesak kalo pergi Pesta Buku Antarabangsa..Yang tu lagi laa,jalan pon xnampak kaki..penoh bebeno org :P

Hurmm..paling ramai orang berkerumun kan..Gerai PTS..kenapa???ni nak gitau ni..Buku-buku PTS suma Syariah Compliant...Menepati ciri2 agama..Itu polisi dan prinsip mereka..NO KEGANASAN.NO PEGANG2.NO PERGADUHAN...yeahhh sesuai dgn prinsip syariah..sebab apa??novel nyer just cakap org tu buat salah je tp xpernah dorg terangkan cara dorang buat jahat tu seperti dalam tv..HELO!!! bukan novel-novel aja..tp Komik2 PTS pon menepati syariah compliant..selain daripada itu,ramai ibu bapa membli terbitan PTS bukan apa,sebab ayat2 dalamnya BAHASA MELAYU TINGGI..maksudnya??haaaa maksudnya xe korang akan jumpa slang la..ayat2 yg negatif2 tp ejaan BAHASA MELAYU YANG BETUL..novel kanak-kanak pon tulis perkataan yang bagus2..tujuan mereka supaya anak-anak generasi sekarang memartabatkan BAHASA MELAYU dan memandaikan bangsa..selain paling penting LULUS subjek BAHASA MELAYU :)

Wahh mempromosi pulak kan..hehe..memanglah..Kami sekeluarga menyokong terbitan PTS ni..
Memanglah..kalao benda tu bagus dan dapat meberi manfaat kenapa kita x sokong??betul??

  • Sapa nak tau info boleh ke laman web berikut untuk dapat berita dan artikel serta maklumat2 baru : http://pts.com.my

ecece..panjang pulak promosi...maka pada hari tu kami dh borong buku2 ni..best2...


1.AIN MAISARAH
laman web beliau : http://ainmaisarah.blogspot.com






2.Alif Firdaus Azis
laman web beliau : http://cartoonrama.blogspot.com


3. Andrea Hirata
laman web beliau : http://andrea-hirata.com/


4. Faizal Dzasrik
laman web beliau : http://www.faizaldzasrik.blogspot.com/

best2 belaka buku-buku ini..sekarang dalam proses baca laskar pelangi..sedihh woo...
padahal baru 20 muka surat baca..tp memang menyentuh jiwa..tp kalo tengok filem tu sekali pon best gak..memang best...hehehe..oklah itu sahaja..rajin-rajin lah kita membaca buku ye!!wassalam :D

Monday, 27 December 2010

AutoPing Entri di BlogLarian FB Sesi 2011


Assalamualaikum...yeebaa yebaaaa...owhhh bukak2 blog pagi ni ada good news laaa...suke2 :D
Apa itu??See tajuk entri tuh???yeahhhh..itula yg wawa nak habaq mai nihh...jom la sume blogger kita meriahkan blog larian :D Alright,straight forward okehhh!!!!!

Pendaftaran AUTOPING ENTRI DI BLOGLARIAN FB SESI 2011 dibuka pada hari ini (27 Disember 2010) hingga 31 Januari 2011...ok..cara-caranya gimana deh???ok nih nak share same :)

Syarat2 nya :

1.Pastikan blog anda tersenarai dalam BlogLarian

: Ok sudah..Rumah wawa No 132 (sini)..sapa belum join boleh gi SANA (klik sini)

2."LIKE" page BLOGLARIAN FB,kalo xde FB xpe

:Yes sir!!suda bahh...

3.Letak banner dan link ke entri itu..

: OK :) gi klik banner bawah tajuk entri tuh..

4.Letak NO RUMAH BLOGLARIAN : 132

5.Letak link ini di entri :

http://furdunesia.blogspot.com/2010/12/feedback-dari-penyewa-rumah-bloglarian.html

6.Promosi BLOGLARIAN (pilih 3 dan ini yang wawa pilih)

Ahaaaa...kalo korang Tutorial BlogLarian ni..korang akn dapat info yg macam2 berkaitan
cara-cara menguruskan blog..macam cara nak letak Nuffnang kat mana,nak letak widget kat mana,tingkatkan follower ke n mcm2 lagi tips untuk melengkapkan blog masing2lah gitu :)

Ahaaa..yg ni pulak yg ramai suke..cayalah!!yerr sebab kat sini bile anda pergi..wahh senang owh!
BlogLarian dh senaraikan blog2 yang ada wat contest dan GiveAway..hasilnya lebih banyak penertaan dan persaingan sesama blogger berlaku secara sihat..Last2 ada pemenang n ada hadiah!!wohoo...

Ahaaa..ni apa pelak???dh nama santai..dh tentu2 nak rileks2 otak kannn..ehe..dgn ke sini..Santai ini menyediakan link2 utk bacaan kita bersama..hoyeahh!!!nak jenguk manga??g ctu..nak g baca surat khabar on9??g ctu...nak download cerita punnn bulehh..g ctu..pendek kate..link2 dh ade tnggl rajin jela nak klik ok!!!!xyah nak search2 bagai kat google...kaedah santai memang pantas!!

7.Lepas tu jgn lupa tinggalkan komen kat link SANA tau...(gi sini)
:tinggal komen dgn format gini (no rumah,nama blog,link entri)


Last sekali tagged 3 orang


1.Cik Fxsyche Nas
2.Miss Atika Aula
3.Misz Athira Hani



ok..siap....wassalam.. :D

Thursday, 23 December 2010

PERANGI RASUAH!!!

Assalamualaikum...hari ini wawa nak share pasal rasuah..ayooo..ia satu jenayah tau..
sebagai manusia yg hidup atas muka bumi ni,wajib la kita perangi bende ni sama2..jgn terjebak pulak..rugi je hidup tu kalo berasuah..nape??meh wawa explain..

Macam ni,rasuah itu adalah satu jenayah dimana seseorang itu dapat kebebasan,keistimewaan daripada pihak berkuasa atau syarikat.SPRM kate ada 4 kesalahan rasuah yg utama.

  1. Meminta atau menerima rasuah
  2. Menawar atau memberi rasuah
  3. Membuat tuntutan palsu
  4. Menyalahgunakan jawatan atau kedudukan
Haaa..sebenarnya perkataan rasuah bersalah daripada bahasa Arab iaitu "Ar-Risywah".Islam sendiri melarang umatnya dari terlibat dalam rasuah ni.

Sabda Rasulullah saw , Daripada Abu Hurairah R.A ia telah berkata : "Rasulullah saw telah mengutuk orang yang suka memberi rasuah dan orang suka menerima rasuah dalam soal hukum-menghukum."

Perbuatan rasuah ini amat keji dan berdosa.Orang-orang yang terlibat dengan rasuah ini kan mendapat balsan yang setimpal.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud,

"Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka."


Punca berlaku rasuah :

  1. Sikap mahu hiup mewah,menunjuk-nunjuk,tamak dan ingin cepat kaya mendorong diri melakukan rasuah.
  2. Kepimpinan yang lemah seperti kurang memantau dan pengurusan organisasi yang lembab menyebakan ada segelintir kaki tangan yang terjebak dalam rasuah.
  3. Tradisi memberi hadiah dalam bentuk benda dan wang dalam masyarakat disalah guna sebagai barang untuk disogokkan,diminta atau diumpan tanpa disedari.
  4. Sesetenagh ahli politik mengambil kesempatan memberi rasuah kepada masyarakat untuk mengukuhkan kedudukan,memenangi pemilihan jawatan,mengukuhkan publisiti ata mengumpul kekayaan.
  5. Dalam pembangunan sosial terdapat segelintir pihak yang mahukan cepat dapat tender,cepat dapat bayran atau terlepas dari hukuman.
Kesannya nanti negara mesti kan kucar kacir sebab ada rakyat yang macam ni ..btul x??

So...MARI BERSAMA SUCIKAN HATI DAN DIRI..TEPUK DADA TANYA IMAN..DAN JANGAN SESEKALI TERLIBAT DALAM RASUAH..JADILAH INSAN YANG SENTIASA BERAMANAH DAN BERETIKA :D


Last sekali..meh kita layan lagu perangi rasuah dari Aizat ni eh :

Wednesday, 22 December 2010

Sedekah amalan mulia :D

Jangan Berfikir Untuk Sedekah

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi SAW., sabdanya: ”
Ada seorang lelaki berkata, “Aku hendak bersedekah malam ini.” Lalu dia keluar membawa sedekahnya dan disedekahkannya kepada perempuan lacur. Esok pagi orang banyak mempercakapkan bahawa tadi malam ada pelacur yang diberi orang sedekah. Orang itu berujar, “Wahai, Allah! Segala puji bagi-Mu yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur. Aku akan bersedekah lagi.” Dia pergi pula membawa sedekahnya, lalu diberikannya kepada orang kaya.

Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang memberi sedekah kepada orang kaya. Lalu orang yang bersedekah itu berkata, “Wahai, Allah! Untuk-Mulah segala puji, kerana Engkau telah menjadikan sedekahku jatuh kepada orang kaya. Aku akan bersedekah lagi.” Dia pergi pula membawa sedekahnya, dan diberikannya kepada si pencuri. Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang bersedekah kepada pencuri. Orang yang bersedekah itu pun berujar pula, “Segala puji bagi Allah yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur, kepada orang kaya, dan kepada pencuri.’

Kemudian orang itu didatangi malaikat seraya katanya :”Sedekah anda sudah diterima baik oleh masing-masing orang yang anda beri sedekah. Adapun perempuan lacur, semoga dia berhenti dari perbuatan melacur; kepada si kaya, semoga dia menyedari dirinya dan bersedekah pula; dan untuk si pencuri, semoga dia berhenti mencuri.”[HR Muslim]

Berdasarkan hadis ini jelas sekali kepada kita bahawa sedekah kita tetap diterima oleh Allah seandainya ada keikhlasan di atas apa yang disedekahkan oleh kita. Sesiapa pun yang menerima sedekah kita tidak menjadi masalah, walaupun mungkin pada pandangan nilaian mata manusia sedekah yang kita lakukan berlaku di luar adat manusia. Tetapi bila kita membaca mafhum hadis ini jelas sekali apabila kita timbul niat untuk bersedekah, maka jangan kita berfikir panjang kepada siapa dan berapakah jumlahnya yang akan kita keluarkan untuk bersedekah.

Lelaki yang disebut di dalam hadis ini tidak menghiraukan apa jua perkataan yang keluar walaupun sedekah yang dikeluarkan tidak menepati nilaian mata manusia, namun apa yang lebih penting ialah nilaian amal kebajikan di sisi Allah SWT.

Jadilah golongan yang memberi kerana kedudukannya jauh lebih mulia berbanding mereka yang menerima. Allah SWT amat memuliakan golongan yang memberi ini, tetapi seandainya mereka memberi tetapi dalam keadaan si penerima tidak redha dan merasa benci dengan pemberian dan sedekahnya kerana wujud kejian dan kata-kata yang tidak baik, maka adakah ianya mendapat rahmat di sisi Allah? Mudah-mudahan amal baik kita ini diterima oleh Allah SWT.

Tuesday, 21 December 2010

PESTA BUKU KANAK-KANAK 2010


Assalamualaikum..yuhuuu..pengumuman semua...ahaaa...buat julung2 kali kan..
ade Pesta Buku Kanak-kanak Kuala Lumpur...ermmm bagus kan???

uhu..jgn la pikir de perkataan kanak-kanak ianya khas untuk kanak-kanak.apa salah nya kita yang remaja ni join sekali..ne tau ada info-info baru..eh,,,membaca itukan jambatan ilmu...kan3??kadang-kadang buku kanak-kanak pon ada banyak info yang bagus2..tak rugi pon kalo kita tumpang sekaki..

oleh itu,wawa dengan ini mempromosikan sekali Pesta Buku Kanak-kanak Kuala Lumpur ni :D
sebab wawa pon akan ke sana juga..bawak adik2 sebenarnya..cuti sekolah bawak adik jalan2 yeayy :D lagi satu kalo ada pesta buku ni mesti ada potongan harga istimewa ke,cenderahati ke..n macam2 lahh..ayuhhh..meh gi ramai2 :D

TEMPAT :DEWAN TUN RAZAK 3,PWTC KUALA LUMPUR
TARIKH :22 HINGGA 26 DISEMBER 2010
MASA:10.00 PAGI- 9.00 MALAM


KLIK (SINI) UNTUK MAKLUMAT LANJUT!!! :D

Friday, 17 December 2010

Facebook oh facebook


wawa get it and just sharing n credit to who give this reminder,not only for me but for others too :D

10 Tips Melayari Facebook dengan Selamat

Justify Full
Facebook merupakan laman sosial yang semakin mendapat tempat di kalangan masyarakat Malaysia. Fenomena Facebook telah membawa kepada pelbagai kebaikan dan keburukkan kepada penggunanya. Jika digunakan untuk membuat kerja yang berfaedah adalah amat-amat dialukan. Tetapi ada juga yang mengambil kesempatan di atas kemudahan teknologi terkini dengan membuat kerja-kerja yang tidak bermoral.

Saya sediakan 10 tips melayari Facebook dengan selamat bagi anda berfikir tentang bahayanya Facebook jika tidak digunakan dengan cara yang betul.

1. Fikir dulu mengenai siapa yang anda nak add ataupun approved kerana anda mungkin akan mendedahkan identiti kepada orang yang tidak dikenali.

2. Check privacy settings. Facebook menyediakan setting untuk anda privatekan sesuatu yang anda tak mahu orang lain tahu mengenai anda.

3. Kenapa anda create akaun Facebook? Hanya untuk share photos? Share links dan update mengenai aktiviti yang anda lakukan? Kalau begitu limitkan information mengenai diri anda.

4. Sentiasa ubah password. Seboleh-bolehnya jangan gunakan password yang sama untuk semua akaun contohnya emel, maybank2u dan lain-lain.

5. Bila anda sign in di komputer yang berbeza, pastikan anda sign out dengan sepenuhnya. Jangan sesekali tick pada “remember me”.

6. Berhati-hati dengan apa yang anda post. Sekali anda update status dan komen, sesiapa saja boleh melihat apa yang anda tulis. Adakah anda ingin orang lain tahu tiada sesiapa di rumah anda kerana anda pergi bercuti ataupun anda sedang keseorangan di rumah?. Ingat!!Gerak geri anda sedang di perhatikan.

7. Berhati-hati dengan serangan phishing. Nak tau apa itu phishing? Baca komen saya sebelum ini di sini. Anda mungkin akan terpedaya dengan halaman palsu yang seakan-akan halaman sebenar. Akaun facebook, myspace dan maybank2u tak terlepas dari ditiru oleh pihak yang tak bertanggungjawab.

8. Ambil tindakan dengan segera. Jika kawan anda telah terima status update, message dan sebagainya walaupun anda tidak menggunakannya, cepat-cepat tukarkan password. Jika anda tak boleh log on akaun facebook anda, pergi ke bahagian Help link di bahagian bawah facebook page dan klik pada "security" untuk maklumkan kepada Facebook.

9. Jangan sesekali klik pada link yang anda tak tahu dari mana datangnya link tersebut. Contohnya seseorang yang tidak anda kenali telah send link pada status dan message anda, elakkan dari klik link tersebut jika anda ragu-ragu.

10. Gunakan facebook untuk kerja-kerja yang bermoral dan berguna untuk anda contohnya meluangkan masa untuk berkongsi pendapat dan menambah kenalan. Elakkan dari membuat kerja yang tidak sepatutnya seperti menyebarkan virus, menceroboh privacy orang lain dan sebagainya.


credit to zuarxpdc.blogspot.com

Wasiat Imam Syafie


Assalamualaikum semua...oleh sebab wawa pulang ke kg n menyukarkan masa untuk update..maka dengan ini masa yang free,wawa akan post sebaik mungkin :D ok...mari kita hayati apa wasiat atau amanat atau pesan Imam Syafie kepada kita semua :)


Wasiat Imam Syafie


Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya.

Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

1: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat
persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

3 : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan
membantu orang yang dizalimi.

4: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5 : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

6: HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI
AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.


7: HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibubapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

8: HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9: HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

10: HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Thursday, 16 December 2010

CHOOSE & WIN Contest from CouLEur de Chiqu3

PEMBERITAHUAN!!!!!

JENG JENG JENG

wahhhh akhir tahun ni ramai betul wat contest ek..
oleh itu mai lah semua blogger kita join lagi satu contest nih....
wawa pun join lagi 1 contest ni..
yela kata tgh cuti maka sambil berblogging,jalan2 jom join contest sekali :D
kita sama2 bersaing secara sihat ok???
yelah..mana tau kalo2 ade rezeki..tol x???

ok2..straight forward...
contest kali ini datang dari CouLEur de Chiqu3 :D
Nama contest nya ialah CHOOSE & WIN Contest from CouLEur de Chiqu3..
(klik)
Cara2 nya mudah sahaja.
Follow blog,pilih,komen,buat entri
Mudah kan???Mari sertai ramai2 yukkk :)

Ok2..terusssssss...

Pilihan wawa untuk contest ini ialah picture number 2 & 10

KENAPA WAWA SUKA DAN PILIH?

PICTURE NUMBER 2

sangat2 tertarik dengan gambar no 2 tuh..gambar 2 buah rumah yang biasanya diduduki oleh masyarakat Cina..macam ada satu nostalgia di situ..suasana sekeliling situkan seolah-olah macam wawa ada sekali dalam gambar tu..aha..entah kenapa kepala terlintas dengan suasana kedai pajak gadai macam cerita Baik Punya Cilok..tak pun iklan tahun baru cina kat tv3 yang selalu ada apek2 duduk depan tu..hehe..tertanya-tanya siapa pemilik sebenar rumah tu..generasi sejak bila??..mana anak2 cucu mereka??mesti generasi dorang dh kaya raya dan x tinggal kat rumah macam tu..cara gambar tu diedit memang wawa suka..the most picture wawa suke adelah ala2 sephia macam gambar tuh..ohh lagi 1 macam ada sesuatu di sebelah kiri gambar itu..apakah??mysterious ke??cam kepala org ek??hehe..apa2 pun mmg beliau seorang yg pandai bab fotografi nih :D

PICTURE NUMBER 10

wuhuuu..suke gambar no 10 nih..macam susur jalan kehidupan pulak..terkenang kedai2 di lorong macam ni kat teluk intan :P hehe..memang salah satu sudut pandangan suasana yang menarik..macam ada ketenangan di situ..hehe..kerusi batu depan tu macam rasa best je kalo duduk2 situ kalo lepas penat berjalan-jalan..ecece..wawa suka macam nikan..membayangkan sekali diri ada dalam gambar tu..hee.:P pendek kata wawa suka gambar tu sebab tenang aje tengok bagi pandangan mata wawa lah..kira macam sepanjang kedai tu tak sibuk2 ramai2 orang..nice lah kamu empunya blog couleur de chiqu3 sebab pandai ambil gambar dari sudut yang macam ni..suke2 :D



ok itu sahaja coretan wawa untuk contest kali ini..opsss kenapa wawa x letak@tempek pic dua-dua tu kat sini??ermmm..wawa try copy dr blog tu tp x boleh..maka kita hormatlah privacy tuan punya blog..tol x??pe2 pon sape nak tengok pic tu gi lah join sana ek :D daaaa......

Give Away From MJBannister

Tratatatrata....
Jeng jeng..
Ada lagi satu pemberitahuan...
Mari2 kita sertai...
Anyway tq Miss Chikako kerna telah tag sekali lagi :D
Contest kali ni kan..siyes wawa nak gitau..
Banyak hadiah menarik disediakan...
Antaranya.............................

Crochet Coasters for Teapot and Mug
Ole2 dari Sarawak
Japanese Cotton Fat Quarters
(Made in Vietnam - Hand Embroidered - Silk Bag)
(Handicraft assoceries)

Sekali lagi wawa ingin menyeru kepada warga blogger sekalian...
Moh ler kite join GA ini sebgai tanda support kepada MJBannister :D
Kan bersaing secara sihat ini lebih bagus..kan3??
Ne taw kalo2 korang de rezeki dpt...ehe..
Tarikh tutup 1 Januari 2011..
Pe tunggu lagi??Meh gi sana n join :D lalalala...

Contest Suka Suka

Pon.......Pon....
Uhu...ade pemberitahuan disini..ngehngeh :P
TQ kepada Cik Chikako keran telah mengetag wawa :)
Ecece..bab tag2 laju je wawa ni ek...heeee
ok ini adelah suatu pemberitahuan tentang suatu contest...



Contest Suka Suka ini telah dianjurkan oleh Miss Nadia kite nehhhh...
Caranya mudah sahaje..pe lagi??mohh gi blog beliau n sertai contest ini..
Kita bersaing secara sihat yukkk :)

Tarikh tutupnyer adalah 17 Januari 2011

Ok..here we go :D


Jawapan wawa ialah : Yang NO 1 itu TIDAK JATUH

Oleh itu wawa tag kome bertiga yerrr iaitu : aeNnN , bee , NURUN

Tuesday, 14 December 2010

jOM Join Lucky Follower


MARI MARI IBU ABANG AKAK ADIK AYAH ATUK NENEK DAN SEMUA LAA..JOINN SAHAJE LUCKY FOLOWWERS INI..MANA TAU ADA REZEKI..KAN3???GI KLIK ITU PICTURE TAW KALO NAK JOIN LUCKY FOLLOWER NIH OLEH
CIK NURKAISHA KITA TUH..KALO KORANG BERTUAH X KE TERHARU NANTI??:D

Join Fatin 1st GA



Assalamualaikum..
hye kawan2 jom join 1st GA dr Cik Fatin kite tuh...ne taw u all de rezeki kan3??
Caranya mudah sahaja..betul serius..klik pada picture bawah ni untuk join..jom kita bersaing secara sihat :D best kan???lalalalaala...pe tunggu lagi..moh kite ke sana...daaaaa :D

...eqbalzack 2010 Giveaway Contest...

Assalamualaikum semua..ermm..malam tadi wawa berblogwalking kan..lepas tukan..tergerak la hari ni nak join contest setelaha lama berkecimpung dalam bidang blogging2 ni..untuk diri sendiri wat contest lom lagi la..tapi insya-Allah hari itu akan tiba jua...okeyy2 balik ke asal..ermmm wawa jalan2 semalam kan..tuptup.terjumpe sesuatu..ohh apakah ituw???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tara


Contest dari incik Eqbalzack



Wawa tertarik ohh sebab hadiahnyer ialah Kalender Upin Ipin..ni haaa benda nyer...


so cute kan...meh la ramai2 join contest ni (here)..ne taw korang pon de rezeki kat sini..wawa baru first time join contest2 ni..sekadar suka2 je..kalo de rezeki,sape taw???kan3.. :D

ohh dengan ini saya tagged CIK ATHIRA HANI untuk contest yg kiut miut ini :D

ok daaaa..marilah kita sama2 join contest secara sihat okehhhh... :)

Monday, 13 December 2010

Tagged panjang...layannn :D

Assalamualaikum..alhamdulillah lepas dinner ni semanagt lagi nak update blog...muehehe..sebenarnye mau melangsaikan hutang smart tagged..ekeke..
eee..tau x..wawa sgt suke menjawab tagged..hihihi...kadang2 gelak sorg2 ngn soklan2 yg ditanya..
pepon wawa enjoy je wat bnde tuh...kali ni terima kasih daun keladi bnyk2 buat Cik Feez yang ayu kerana telah memberi tagged ini...okehhh..mari kita mulai :D

Introduction: Once your are tagged,please answer all the questions honestly

Person who tagged : Cik Feez yang ayu


Name: Wawa
Fullname: Nurul 'Awatif
Sibling(s): Eight (8)
Eyecolour:Black
Shoesize: 8 (ngam abis :D)
Hair:erkk???Orang Asia colour ape??eh tapi saya Jawa la..hikhik
Height: 1.60 meter sahaje
What are u wearing now:erkk??kene jujur gak ke nih (T.T)
Where do u live: Atas bumi..asalkan namanye tempat berteduh kat Malaysia ni..(buleh??)
Favourite number: 2+1+9 =219
Favourite drink: Jagung ( ",)
Favourite month:Februari
Favourite breakfast: Mi sedap(erkk..buleh??)

Have u ever....

  • Broken a bone: NO..xmo..takottt
  • Been in a police car: NO..huhu..mintak jauh r..
  • Fallen for a guy/girl in a short time period: Haha..tipu kalo kate x pernah ok..
  • Swam in the ocean:Kad dang kad dang..bile g pantai gilah daku :)
  • Fallen asleep in school:Tipu kalo tak pernah..tapi bukan kaki tido tegar okehhhh
  • Broken someone's heart:ermmm xpastila..kalo penah tu mintak maaf yerrr.. (T___T)
  • Cried when someone die: Of course laa...sebak owhh..sob sob
  • Sat by the phone all night waiting for someone to call: penah jee..pastu jadik penunggu di situ..hohhh..dolu2 la..
  • Save emails:kalo belambak lam inbox n x penting,ke bin lah dikau..ehe
  • Been cheated on:penah je...ase nak lempang2 je org tuh..hehehe..xsuke taw tipu2 neh

What....

  • Your room like:privacy ohh..biarlah rahsia..toink..toinkkk :P
  • What is right beside U: bantal doraemon :P
  • What is the last thing u eat: nasi+telur dadar+ikan bilis+tumis kangkung+sambal ikan (slurpp)

Ever Had....

  • Chicken pox: sy ni manusia kan???penah la..sekali seumur hidup
  • Sore troat: bila wawa minum water killer (water cooler..sensitip oh) cam sore ella terus taw..hehe
  • Stitces:erkk...uittt...tiada bahhh...

Do you.....

  • Believe in a love at first sight:Caya je..sbb de je berlaku..
  • Like picnics:suke je kalo bab2 ni..tp time free la...

Who.....

  • Who did u last yell at: Adik sy umo 4 taun..adeke dye dok jerit2??geram ohh...ehe
  • Who was the last person u danced with: haha..menari ke joget ke roggeng???hehehe..tiada bahhh
  • Who last made u smile: Cik Allol..baru chat ngn dye :) (mmg dye happening..suke2)

Final questions......

  • What are u listening right now:Adik wawa yg form 4 tgh bace KOMSAS kuat2..ayakkkkkkk
  • What did u do today: Sufr tenet,wat keje umah sume..camtu laa
  • Are u the oldest: yesss..among the siblings laaa...
  • Indoors or outdoors:due2 pon bole...tp kalo xde bnde better indoor je

Last person who........

  • You talked to on the phone:my ex-schoolmates Sikin Nuzan
  • Made u cry:Awak si biawak..hemo hemo...hehehe
  • You went to the mall with: my lovely mom..
  • Who cheered u up : My beloved friends :D

Have u been.....

  • Been in Mexico: NO...tunggu sponsor..haha
  • Been in USA: NO gak...

Random....

  • What books are you reading right now: Lafazkan kalimah cintamu by siti rosmizah(ecece jiwang seyh)
  • Best feeling in the world:Tenang..sebab ia adalah 1 kenikmatan :D
  • Future kids name: erkk???ape2 jelah janji ade maksud..
  • Do you sleep with stuffed animal:Tidak la kann....melainkan doraemon sy..ekeke
  • Whats under your bed: tu pon nak tau??ade kotak khazanah..ececece
  • Favourite sport:Entah..baling2 bola..then sambut..buleh??ekeke
  • Favourite place:Di tepi pantai yg indah..zai zai zai zai...hehehe
  • Who do u really hate: Orang yg jenis kaki penipu...geramm jew..ase nk lempang2..cehh..cm bole heee????anak org tu wa..
  • Do you have a job: lom gi...student fully time...
  • What time is now: 9.45 mlm (dr kul bpe td tah wat entri nih..hehehe)

>> with however long it took you to complete this, post as " banyak tanya betul!" and tag 15 people.


erkk??sape yerr???ANDA laaa..sy tinggalkan link ini di chatbox atau post anda kan??jadi ANDA lah...kenape??tak percya??percaya saja anda adalah insan terpilih...dah jawap sile post komen di sini yerrr..leh sy jenguk2 :D



BlogLarian


Assalamualaikum..hurmm..memandangkan sempena Maal Hijrah tahun ini wawa dh buat bermacam2 azam..maka salah satunya adalah menjdai blogger tegar..hehehe..dah la buat blog sejak 2007 after form 5 tapi tula..kadang2 sian bloggie ni berhujan berpanas..sob sob..masuk form6 lagi sibuknyer..la ni dah dok u ok la..bole la rajin2 update..kalo x rasa bersalah owh x update..korang de rase gitu???huhu..oklah dipendekkan cite..dah heboh sana sini ade blog larian..maka dengan itu wawa isytiharkan yang wawa nak join jugak..hoyeahhhh :)

Saya suka berblogwalking kerana kita akan mendapat macam2 maklumat melalui pelbagai entri orang lain..sangat seronok..best pelbagai info kita dapat.memang menyeronokkan..selain itu ia meningkatkan traffic dalam blog..Ia ia adalah hobi yang meperkembangkan minda.. :D

Anda di tagged!! :



Sekian..wassalam :D

p/s:KLIK GAMBAR BLOG LARIAN UNTUK SEBARANG INFO

Hutang tagged :D


First of all tq banyak2 kat cik athira hani sebab soh wawa bayar tagged :D muehehe..here we go!!Jawap jangan x jawap..ayakkk :P




"Once you have been tagged, you are supposed
to write a note with 25 random things,
facts, or goals about you.
In the end, choose 5 people to be tagged.
You have to tag the person who tagged you.
If I tag you,it is because I want to know you more."
( ye lah tu..=D)


Important info

1. Suka doraemon sgt..kalo jumpe mata jd bersinar (*_*) *excited
2.Tak suka pegang2 ke,usik2 ke kalo bukan muhrim *simpan utk suami katenyer :)
3.Suka borak2 dengan kawan *erat silaturrahim..tetttt
4.Sangat sayang akan family *berani kaco??lempang kang :P
5.Seorang yg x suka duduk diam *ngehngeh

Mom said that

1.Cepat siap!!!teman mak gi pasar or tempat2 len *saya kan driver :)
2.Bawak kete ati2 *riso ler ank dara dye ulang-alik u ari2
3.Makan time!!panggil sume meh makan!!! *ok2..mari2 gi makan
4.Sabar banyak2 yerr!! *(T_T) sokongan xberbelah bagi..terharu..
5.Tido pakai selimut..sejuk tu.. *huuu..sayang makk...naness (T.T)

Bad habits

1.bertangguh!! *tu pasal keje lambat siap..ble due date baru terhegeh2
2.bile drive di jalan sesak mula lah marah2 *ayaakk..ko leh saba x wa??jln bukan ko sorang!!
3.kalo dh ngadap tenet susah nak berenti *ko bayar bil berukband kew??
4.kalo x suke cepat je wat muke x suke *ayakkk...ko kene cool wawa
5.lambat updtade blog sendiri *marah diri sendiri..grrrrr

So-called dreams

1.nak kaya raya
*mestilah..muahehehe
2.jadik lawyer yg cool je
*ececece
3.nak VIOS sendiri..nak VIOS..nak VIOS gakkk..grrrr
4.Travel around the world..hihihi..
5.Nak gi Mekah..kalo bole nak meninggal terus kat sana!!!itupun dengan izin-Nya

Randomness

1.Suka jalan2 nengok laut..xpat tasik pon jadik :P
2.Suka kucing sebab leyh kasi ketenangan..
3.Saya suka dengan nama saya..ececece
4.Kalo dengar lagu syahdu leh tangkap leleh beb :P
5.Suka colour hijau..segala jenis hijau ok jee :)


You owe ME now..answer jgn x answer!!

1.Cik Fxysche Nas
2.Cik Allol
3.Inchik Hadi
4.Cik Pikah
5.Incik Rock

ALKISAH KES TRIBUNAL PENGGUNA PART 2 (AKHIR)


Assalamualaikum buat semua..yeahhhh..dah abis exam maka berjanji update segera :D
Maka sambunglah cerita bab hari tu ok..Lepas wawa dah rasa hampa maka balik lah daku ke rumah..Setibanya di rumah..pukul 6.30 ptg..hoyeahhh...kate meredah jammed.. :D

Lepas tu ayah wawa pon cakap "Camtu nanti gi tribunal pengguna..gi report..hak kita tuh..warranty pon x abis lagi"..Wawa menjawab "Ok..nanti pergi sana minggu depan.."ohoho..

Setelah tiba pada hari Isnin berikutnya,wawa bersama adik lelaki (kali ni dye lak teman kan)..kali ni x mau meredah jammed..oleh itu menaiki LRT lah kami...pergi lah The Mall..ala yg depan PWTC tuh..naik tingkat 16..gi lah kat Tribunal Tuntutan Pengguna tu..

Sampai2 situ,terus jumpa kaunter..maka bermulalah proses report-mereport..huhu..
Syarat nak buat tuntutan kena ada resit pembelian..mula2 kena isi 3 borang kuning..bayar pemfailan RM3..ok lah kan??

lepas tu akak kat kaunter tu cakap "Ok dik.Tarikh pendengaran kes 3 November."
Lalu wawa menjawab" Hah??Pendengaran??Apa tu kak?" terkejut la kan...
"Pendengaran kes adik ni lah..Dengar kat mahkamah tribunal.."akak tu jawap..
"erkk???oh iye??oooo..ok"jawap la balik walaupun terkejut..kate first time kan...
Wawa ingat kan report2 gitu je..rupa-rupanya dorg akan dengar kes itu dan pihak penentang akan dtg sekali utk membela diri..

Maka nak dijadikan cerita 3 November 2010 wawa datang..tapi tuan mahkamah tribunal nak bukti posdaftar yang menunjukkan kita dah hantar borang pemfailan dekat penentang..maka kes ditangguhkan kepada 10 November..ok2 saya menurut perintah tuan presiden :D

Pada 10 November 2010 wawa pon datang lah mahkamah tribunal tu..kali ni bonda tercinta temankan..wawa tuntut RM285 atas warranty printer itu..akhirnya keputusan WAWA MENANG KES..Tuntutan RM285 di award kepada wawa....sebab 1.mereka tak mau ganti warranty 2.pihak penetang TIDAK HADIR..alhamdulillah..x sia2 bawak kes ini..hak kita oh..mana bole biar macam tu aja..masa prosiding pendengaran lagi la..macam2 kes org buat tuntutan..beli hp CSL rm70 xdapat warranty pon dapat hp baru taw..tamabah lagi kes pembantu rumah oleh ejen la....pendek kata perjalanan menjimatkan masa dan memberi kesedaran kepada peniaga tenatang hak2 pengguna :D

sekian itu sahaja kisah nya..ini merupakan pengalaman cukup berharga..apa guna diri belaja undang-undang,duduk di negra berundang-undang tetapi keadilan terhadap diri tak dilaksanakan..tol tak???ok sekian seadanya :D