Chingu"s"

Friday, 31 December 2010

Taufufa oh taufufa..


Assalamualaikum...Nyumm nyummm..suka2 bila nengok cara2 mak wawa buat taufufa..sodap...nyummmyyyy :D xtahan tu first time mak cuba buat n terus jadik..suke2..pasni leh la wawa lak wat sendiri...yeyeahhh..so mari kita share disini selain tu kalo nak wat akan dtg senang nak rujuk :D

Bahan-bahan buat taufufa adalah:

Bahan A
500 gram kacang soya (beli je kat kedai..ni pon dh banyak tau!!)
14 cawan air (cawan bukan gelas taw!)

Bahan B
1 sudu sekko (sejenis bahan pengeras air soya utk jd taufufa)
3 sudu tepung jagung

Bahan C
Air gula secukup rasa (nak warna putih pakai gula pasir,nak warna hitam pakai gula melaka)

Cara-caranya:

1.(Ambil bahan B dulu)Sekko dicampur dengan tepung jagung dan dibancuh dengan sedikit air.Biar cair.Kacau dan letakkan ke dalam bekas untuk di isi air soya(taufufa)Ketepikan dulu sehingga air soya itu masak.

2.Rendam kacang soya selama 8 jam (jangan kurang tau). Kacang soya yang direndam itu ditoskan kemudian dikisar/diblend dengan air 14 cawan tuh.Kalau tak boleh buat sekali buatla dua kali yerr.Dah sudah blend tapis guna kain kasa (kain putih la..tanya org kedai..cakap nak buat perah soya).Kemudian perah airnya.

3.Lepas dah perah tadi,airnya itu dimasak.Kira kita didihkanlah.Sambil tu kacau perlahan.Jangan besar pulak api kang hangus susah pulak.

4.Bila soya dah mendidih,tuangkan dalam bekas bahan B yang kita biarkan tadi.Kacau sikit sebelum tuang tu supaya tak mendap.Bila dah tuang biarkan sampai ia keras.Dah keras nanti ia jadi la ketulan taufufa tuh.Nak senang masuk fridge.

5.Akhir sekali bila dah keras bolehlah makan bersama air gula.Siap! :D


Selamat Mencuba :D



11 comments:

EzuWan Ilias said...

nak yg dah siap..tggal makan jew..fav lol..

amry said...

nyum nyum!!!sedap taufufaaaa

wawa azam said...

ezuwan:nk dh siap just beli je..pasar mlm de :D hehe

amry:mmm..mmg sdap :D

chegu abbas said...

tolong buatkan untuk chegu boleh hihihi..,have a nice day,,,,

blogQ said...

wah sepertinya enak,,,boleh dicoba,,
salam kenal,,
bila ada waktu silahkan berkunjung ke blog saya..
terima kasih

King Of Single said...

haha taw xpe...nak yg da siap..
act, xsuke sgt makan tp kadang2 mood cam ngidam nk makan dtg ...haha sedap je an..lg kalw sejukkan

eiysya zasya's said...

taufufa nih makan sikit je boleh laa.. sebab mmg xsuka.. sebab ada soya.. banyak sebab kan.. hehe~

tp member ramai yg suka makan taufufa nih..


p/s: karangan pertama 2011

wawa azam said...

chegu abas:hehe...ble tu ek???

blogQ:makasih yaa..salam kenal juga..hehe..sile2 cube :D

king:yeahhh..kalo sejuk lg sodap :D

eisya:betul2..bnyk sebabnyer :D

HaNTwO said...

feveret pokcik ni :)

irwanpauzi said...

best nie..kena try buat nie...confim resepi betul nie...entah2 jd bnda lain lak...hehe

wawa azam said...

hantwo: ehe..baguih ler tu.. :D

irwanpauzi: try dolu..netau jd terus..stkat ni wat ok je..ehe :D